niedziela, 22 lutego 2015

Grahamki



Kolejna odsłona zdrowych bułeczek tym razem na drożdżach. Ostatnio uparłam się na bułki na zakwasie jednak na drożdżach są znacznie szybsze w wykonaniu i pięknie napuszone. Nie niestety nie są to bułeczki 100% z mąki graham, gdyż nie wyrastają tak ładnie.. ale pół na pół to i tak już coś 

Składniki:
250 g mąki pszennej graham T1850
275 g mąki pszennej T650
280 g letniej wody
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Do miski dajemy drożdże, cukier i 2 łyżki wody. Wszystko starannie mieszamy. Dokładamy 1 łyżkę mąki pszennej T650 i  bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy przykryte ściereczką na około 15 minut – aby podwoiło swoja objętość.

Do drugiej miski dodajemy obie rodzaje mąki, wodę, sól, oliwę z oliwek oraz cały zaczyn drożdżowy. Mieszamy 5 minut. Ja posłużyłam się robotem kuchennym z hakiem, ale można oczywiście wyrabiać ciasto ręcznie.

Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięta przykryte ściereczką.

 Formułujemy 12 bułeczek, lekko podłużnych, każda po około 70 gram. Kładziemy je na blachę i lekko nacinamy. Przykrywamy ściereczką i dajemy im odpocząć kolejne 30 minut.

Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190°C i pieczemy przez 15 minut.

Studzimy na kratce.


50 komentarzy:

  1. Mniam, muszę kiedyś zrobić, bo coraz bardziej nabieram odwagi do domowego pieczywa, pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż tęsknię za domowym pieczywem, trzeba zabrać się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie i są na pewno zdrowsze niż zwykłe kajzerki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z mąk tzw ciemnych równie smaczna a ile zdrowsze mamy wypieki. Cudne grahamki

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, domowe bułeczki. Czego chcieć więcej :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z wielką chęcią wprosiłabym się na takie domowe pieczywko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Własne bułeczki to jest to, co bardzo lubię.
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne na zdrowe śniadanko, nie ma to jak domowe

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają świetnie! ja też zawsze dodaję maki pszennej to razowych wypieków, sa bardziej puszyste, a tak czy tak zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie robiłam domowych bułeczek, a te są fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowa grahamka na śniadanie to prawdziwa uczta! Pięknie wyrosły!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pewnie pachniało nimi w całym domu :))
    Zapraszam do siebie na konkurs i życzę miłego popołudnia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam domowe pieczywo! :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne bułeczki, nie ma to jak domowe.

    OdpowiedzUsuń
  15. Apetyczne, ja też wolę bułki na drożdżach, a chleb na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bułeczek jeszcze nie piekłam, będzie trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba jeść najlepiej a nie gotować niech ktoś nam to cudo zrobi najlepiej autorka xd

      Usuń
  17. Uwielbiam grahamki! Będę musiała zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie bułeczki są rewelacyjne, nie robiłam jeszcze grahamek ale pszenne wyszły mi naprawdę puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  19. dobrych grahamek nie kupi się w sklepie.. twoje domowe muszą być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Już tak dawno nie jadłam grahamki, a takiej domowej to chyba nigdy... Twoje wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne! Uwielbiam domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Lubie domowe bułeczki. Grahamek jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Domowe pieczywo jest najlepsze! Takie bułeczki to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo lubię grahamki :) muszę kiedyś sama upiec..tymczasem porywam jedną na skosztowanie ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  25. Wspaniałe bułeczki, na pewno sto razy lepsze niż te z piekarni. Ja jak kupuję grahamki w piekarni, to zawsze trafiam na jakieś suche. Te z pewnością takie nie są. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Na pewno są pyszne, wydają się dość proste w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń
  27. Mniaaam! Smak dzieciństwa! Koniecznie z szynką, pomidorem i ketchupem :)

    OdpowiedzUsuń
  28. nie ma jak świeże bułeczki na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  29. gdybym miała mniejszego lenia do robienia domowego pieczywa :P

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyglądają pysznie. Zaraz przeszperam twojego bloga w poszukiwaniu tych na zakwasie- bo drożdżowych staram sie nie jesc. Powiedz mi czy da sie zrobić chleb na zakwasie ( ciemny) żytni- w zwykłym piekarniku i bez specjalnej maszyny do chleba?

    OdpowiedzUsuń
  31. Zaraz prześledze bloga w poszukiwaniu tych na zakwasie. Czy da sie zrobić chleb na zakwasie żytni w maszynie do chleba ?

    OdpowiedzUsuń
  32. Pyszne, nie ma jak domowe pieczywo :) Super ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Pięknie wyrosły i pachną, aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Zdecydowanie zdrowsze, niż typowe bułeczki pszenne :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Wyglądają ciekawie, niestety to nie przepis dla mnie - u mnie mąka pszenna to produkt zabroniony :(

    OdpowiedzUsuń
  36. Mniam, nie ma nic bardziej wspaniałego niż zapach świeżego pieczywa roznoszący się po domu <3

    OdpowiedzUsuń
  37. na śniadanko do kawusi i jajecznicy:D

    OdpowiedzUsuń
  38. apetyczne są te Twoje bułeczki : )

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)