wtorek, 6 stycznia 2015

Chleb zwykły mieszany (pszenno-żytni na zakwasie)


I powiem Wam tak – tym chlebem jestem zachwycona. Jest puszysty, lekko chrupiący i bardzo smakowity J Jego największym plusem jest to, że nie jest taki czasochłonny. Nie trzeba go napowietrzać co pewien czas przez parę godzin tak jak inne chlebki które też bardzo lubię J Jednak dzisiaj miałam ochotę na coś prostszego i szybszego – zasługą tego jest dodanie drożdży które przyspieszyły proces wyrastania J

Inspirację znalazłam tutaj  

Składniki na rozczyn drożdżowy:

80 g letniej wody
10 g świeżych drożdży
100 g mąki pszennej T650

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę. Mieszamy do połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3,5 godziny do fermentacji.


Składniki na zaczyn z zakwasu:

50 g zakwasu żytniego razowego (tutaj
50 g letniej wody
50 g mąki żytniej pełnoziarnistej T2000

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3,5 godziny przykryte ściereczką – tak jak w powyższym rozczynie.


Składniki na ciasto właściwe:

cały rozczyn drożdżowy
cały zaczyn
145 g ciepłej wody
200 g mąki pszennej T 650
125 g mąki żytniej pełnoziarnistej T2000
płaska łyżeczka soli

Do miski przekładamy rozczyn drożdżowy, zaczyn i wodę. Mieszamy wszystko 3 minuty.

Dodajemy mąkę pszenną i mieszamy 6 minut.

Dodajemy sól i mieszamy 3 minuty.

Dodajemy mąkę żytnią i mieszamy 6 minut.

Łączny czas mieszania to 18 minut. Ja używam do tego robota kuchennego z hakiem na najniższych obrotach.

Ciasto w misce zostawiamy na 30 minut aby odpoczęło, oczywiście przykryte ściereczkąJ

Ciasto przekładamy na blat, zagniatamy i formułujemy podłużny bochenek. Wykładamy na blachę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godziny aby podrosło.

Chlebek nacinamy, spryskujemy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C

Pieczemy 5 minut w temperaturze 220°C, a potem zmniejszamy do 190°C i pieczemy jeszcze 30 minut.

Wyjmujemy, stawiamy na kratce do wystygnięcia.



54 komentarze:

  1. Mmmm...świeży domowy chlebek. Pychotka :)
    Sama też się przymierzam do upieczenia chleba, zobaczymy co z tego wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepieknie Ci wyszedł, taki domowy chleb jest nie zastąpiony.
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie !! Świeżo, pachnąco i tak prawdziwie :) Nie to co te sztuczne chleby pełne spulchniaczy, często spotykane w sklepach...

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki chlebek to marzenie.... i do tego prawdziwe masełko.... żyć nie umierać :D
    Najlepsze są "piętki"! czy jak toś woli "dupki" xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek wygląda cudownie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super chlebek :-) do tego dżemik domowy i kubek herbatki, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowy chleb, ależ musi być pyszny,

    OdpowiedzUsuń
  8. zawsze chciałam zrobić swój chleb, ale zawsze coś mi psuje plany, ale jak w końcu wykonam użyje twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek wygląda obłędnie! :) aż mi w wyobraźni pachnie... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny chlebek, wydaje mi się, że czuję ten zapach :) Jeszcze nie miałam odwagi upiec chleba, ale już powolutku dojrzewa i u mnie ta myśl. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. perfekcyjny! uwielbiam domowy chleb :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma to jak domowy chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie ma jak swój chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj, dużo bym dała za pajdę takiego chleba ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. domowe pieczywo ma ten niepowtarzalny smak, nawet najprostszy chleb smakuje wyjątkowo:) piękny bochenek!

    OdpowiedzUsuń
  16. domowy chleb to coś pysznego! :)
    ♡ paaula-fotografia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie domowe wypieki są najlepsze, pysznie wygląda ten chlebek

    OdpowiedzUsuń
  18. Zapachniało aż u mnie, taki chlebek to samo dobro :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Patrząc na Twój chleb stwierdziłam, że muszę powrócić do pieczenia chleba w domu, bo tak pysznego jak domowy nigdzie się nie kupi :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Idealny ! Na pewno smaczny !

    Zapraszam do wzajemnej obserwacji,
    rzetelne-recenzje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Domowy chleb - najlepsze co może być! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Chlebuś jak malowany :) piekny, poproszę taką chrupiącą piętkę :))

    OdpowiedzUsuń
  23. u mnie piecze się chleb drożdżowy, ale ten też wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Domowy chlebek wypiekam bo moja rodzina go uwielbia. Twój przepis przypadł mi do gustu, chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Taki chleb to prawdziwy rarytas!:-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Chlebek wygląda baardzo smakowicie ! :) Pewnie pięknie musi pachnieć po wyjęciu z piekarnika . Kochana chciała bym Cię prosić o pomoc -o klik w link choies w moim ostatnim poście, będę bardzo wdzięczna :* http://kasjaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepiękny chlebek, muszę tez się nauczyć piec własne pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Śliczny bochenek Ci wyszedł, podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. ile ja bym dała, aby znaleźć chwilkę na upieczenie takiego cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Pięknie wyszedł, doskonały ręcz :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Skoro jest prosty, to może coś dobrego dla mnie na początek.

    OdpowiedzUsuń
  32. moze i ja taki upiekę :) podoba mi się przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Z chlebem jest duzo pracy, ale zawsze warto go piec :)

    OdpowiedzUsuń
  34. wygląda świetnie! już sobie wyobrażam jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Świetny przepis na chlebek! Mniam, bardzo brakuje mi takiego domowego, świeżo upieczonego pieczywa.. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  36. Lubie takie szybkie i proste przepisy na chleby :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda apetycznie, aż żałuje, że nie mogę jeść pszenicy.

    OdpowiedzUsuń
  38. Mmm... Świeży, domowy chlebek!!! Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  39. Do tego troszkę masła i niebo w gębie :))

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)