I powiem Wam tak – tym chlebem jestem zachwycona. Jest puszysty, lekko chrupiący i bardzo smakowity J Jego największym plusem jest to, że nie jest taki czasochłonny. Nie trzeba go napowietrzać co pewien czas przez parę godzin tak jak inne chlebki które też bardzo lubię J Jednak dzisiaj miałam ochotę na coś prostszego i szybszego – zasługą tego jest dodanie drożdży które przyspieszyły proces wyrastania J
Inspirację
znalazłam tutaj
Składniki na rozczyn drożdżowy:
80
g letniej wody
10
g świeżych drożdży
100
g mąki pszennej T650
Drożdże
rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę. Mieszamy do połączenia się składników.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3,5 godziny do fermentacji.
Składniki na zaczyn z zakwasu:
50
g zakwasu żytniego razowego (tutaj)
50
g letniej wody
50
g mąki żytniej pełnoziarnistej T2000
Wszystkie
składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3,5 godziny przykryte ściereczką –
tak jak w powyższym rozczynie.
Składniki na ciasto właściwe:
cały
rozczyn drożdżowy
cały
zaczyn
145
g ciepłej wody
200
g mąki pszennej T 650
125
g mąki żytniej pełnoziarnistej T2000
płaska
łyżeczka soli
Do
miski przekładamy rozczyn drożdżowy, zaczyn i wodę. Mieszamy wszystko 3 minuty.
Dodajemy
mąkę pszenną i mieszamy 6 minut.
Dodajemy
sól i mieszamy 3 minuty.
Dodajemy
mąkę żytnią i mieszamy 6 minut.
Łączny
czas mieszania to 18 minut. Ja używam do tego robota kuchennego z hakiem na
najniższych obrotach.
Ciasto
w misce zostawiamy na 30 minut aby odpoczęło, oczywiście przykryte ściereczkąJ
Ciasto
przekładamy na blat, zagniatamy i formułujemy podłużny bochenek. Wykładamy na
blachę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godziny aby
podrosło.
Chlebek
nacinamy, spryskujemy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C
Pieczemy
5 minut w temperaturze 220°C, a potem zmniejszamy do 190°C i pieczemy jeszcze
30 minut.
Wyjmujemy,
stawiamy na kratce do wystygnięcia.
Mmmm...świeży domowy chlebek. Pychotka :)
OdpowiedzUsuńSama też się przymierzam do upieczenia chleba, zobaczymy co z tego wyjdzie
Taki chlebek jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńPrzepieknie Ci wyszedł, taki domowy chleb jest nie zastąpiony.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Wygląda cudnie !! Świeżo, pachnąco i tak prawdziwie :) Nie to co te sztuczne chleby pełne spulchniaczy, często spotykane w sklepach...
OdpowiedzUsuńTaki chlebek to marzenie.... i do tego prawdziwe masełko.... żyć nie umierać :D
OdpowiedzUsuńNajlepsze są "piętki"! czy jak toś woli "dupki" xD
Chlebek wygląda cudownie :D
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńSuper chlebek :-) do tego dżemik domowy i kubek herbatki, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńDomowy chleb, ależ musi być pyszny,
OdpowiedzUsuńzawsze chciałam zrobić swój chleb, ale zawsze coś mi psuje plany, ale jak w końcu wykonam użyje twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda obłędnie! :) aż mi w wyobraźni pachnie... :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, wydaje mi się, że czuję ten zapach :) Jeszcze nie miałam odwagi upiec chleba, ale już powolutku dojrzewa i u mnie ta myśl. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńperfekcyjny! uwielbiam domowy chleb :-)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy chleb :)
OdpowiedzUsuńNie ma jak swój chlebek :-)
OdpowiedzUsuńPiękny wyszedł :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny chleb, pięknie wyrósł :)
OdpowiedzUsuńOj, dużo bym dała za pajdę takiego chleba ;)
OdpowiedzUsuńdomowe pieczywo ma ten niepowtarzalny smak, nawet najprostszy chleb smakuje wyjątkowo:) piękny bochenek!
OdpowiedzUsuńślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńdomowy chleb to coś pysznego! :)
OdpowiedzUsuń♡ paaula-fotografia.blogspot.com
Takie domowe wypieki są najlepsze, pysznie wygląda ten chlebek
OdpowiedzUsuńJaki piękny chlebek:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! ;)
OdpowiedzUsuńZapachniało aż u mnie, taki chlebek to samo dobro :)
OdpowiedzUsuńPatrząc na Twój chleb stwierdziłam, że muszę powrócić do pieczenia chleba w domu, bo tak pysznego jak domowy nigdzie się nie kupi :-)
OdpowiedzUsuńIdealny ! Na pewno smaczny !
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzajemnej obserwacji,
rzetelne-recenzje.blogspot.com
Domowy chleb - najlepsze co może być! :)
OdpowiedzUsuńChlebuś jak malowany :) piekny, poproszę taką chrupiącą piętkę :))
OdpowiedzUsuńwspaniały, pyszny chlebuś : )
OdpowiedzUsuńŚwietny ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńu mnie piecze się chleb drożdżowy, ale ten też wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bombowo!
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek wypiekam bo moja rodzina go uwielbia. Twój przepis przypadł mi do gustu, chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńTaki chleb to prawdziwy rarytas!:-)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda baardzo smakowicie ! :) Pewnie pięknie musi pachnieć po wyjęciu z piekarnika . Kochana chciała bym Cię prosić o pomoc -o klik w link choies w moim ostatnim poście, będę bardzo wdzięczna :* http://kasjaa.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDomowy chleb jest najlepszy
OdpowiedzUsuńPrzepiękny chlebek, muszę tez się nauczyć piec własne pieczywo:)
OdpowiedzUsuńŚliczny bochenek Ci wyszedł, podziwiam :)
OdpowiedzUsuńile ja bym dała, aby znaleźć chwilkę na upieczenie takiego cudeńka :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł, doskonały ręcz :)
OdpowiedzUsuńSkoro jest prosty, to może coś dobrego dla mnie na początek.
OdpowiedzUsuńmoze i ja taki upiekę :) podoba mi się przepis :)
OdpowiedzUsuńTaki domowy pyszny :))
OdpowiedzUsuńdo świeżego masełka cud :D
OdpowiedzUsuńZ chlebem jest duzo pracy, ale zawsze warto go piec :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie! już sobie wyobrażam jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na chlebek! Mniam, bardzo brakuje mi takiego domowego, świeżo upieczonego pieczywa.. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńLubie takie szybkie i proste przepisy na chleby :D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, aż żałuje, że nie mogę jeść pszenicy.
OdpowiedzUsuńMmm... Świeży, domowy chlebek!!! Pychota.
OdpowiedzUsuńDo tego troszkę masła i niebo w gębie :))
OdpowiedzUsuńnie ma jak domowy chleb:)
OdpowiedzUsuń