Poniżej znajdziecie przepis na chleb oraz
rady jak wyhodować zakwas żytni. Na tym właśnie chlebku udało mi się zrobić
swój własny pierwszy żytni zakwas. Zakwas nie jest pracochłonny, jednak trzeba
mieć wiele cierpliwości, gdyż zanim będzie gotowy mijają 4 dni. A chleby na
zakwasie są naprawdę fantastyczne. Jeśli jednak nigdy nie robiliście zakwasu i
mimo to nie chcecie go robić polecam zakwasową mapę polski – gdzie w swojej okolicy
możecie znaleźć osobę która podzieli się z Wami zakwasem J od
czegoś trzeba zacząć. Jeśli jednak skusicie się na przygotowanie własnego zakwasu
– do czego mocno zachęcam zerknijcie na przepis poniżej. Mnie zakwas wyszedł za
pierwszym razem J
A co do chlebka – dlaczego w ogóle nastawiłam
się na pieczenie sama. Przecież jest tyle piekarni, po co tracić czas… głównym
powodem był problem ze znalezieniem chleba w całości pieczonego z mąki
pełnoziarnistej lub żytniej. Większość ciemnych chlebów składa się z białej
mąki i barwnika np. karmelu. Ja się zbuntowałam i postanowiłam że nie będę dała
się dalej oszukiwać – i tak już od miesiąca nie kupuję pieczywa tylko sama
piekę – i przynajmniej wiem co jem J
Składniki na
zakwas:
200 g mąki żytniej
pełnoziarnistej
200 ml ciepłej wody
I dzień godzina 20:00
W dużym słoiku wymieszaj
50 g mąki i 50 ml wody. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe
miejsce. Najlepsza temperatura dla zakwasu to około 25 stopni, jednak ja
szczerze się przyznam wyhodowałam zakwas w 21 stopniach. Taką mam właśnie
temperaturę w domu, postawiłam słoik z dala od okna, w miejscu nie narażonym na
przeciągi. I tak sobie stał 24 godziny…
II dzień godzina 20:00
Do słoika dodajemy
50 g mąki i 50 ml wody. Przykrywamy bawełnianą ściereczką. Ostawiamy w ciepłe
miejsce na 24 godziny
III dzień godzina 20:00
Do słoika dodajemy
50 g mąki i 50 ml wody. Przykrywamy bawełnianą ściereczką. Ostawiamy w ciepłe
miejsce na 24 godziny
Już w 3 dniu
zobaczycie jak zakwas pędzi do góry – już po paru godzinach od dokarmienia
widać jak zwiększa swoja objętość, przez słoik widać jak bąbelki powietrza
znajdują się w środku – piękny widok J
IV dzień godzina 20:00
Do słoika dodajemy
50 g mąki i 50 ml wody. Przykrywamy bawełnianą ściereczką. Ostawiamy w ciepłe miejsce na 12 godziny
V dzień godzina 8:00
Zakwas jest już
gotowy – możemy wykorzystać go do pieczenia.
Składniki na
ciasto:
1 kg mąki żytniej
pełnoziarnistej
650 ml ciepłej wody
1 łyżka kminku
30 g nasion
słonecznika
30 g nasion dyni
1,5 łyżeczki soli
cały wczorajszy zakwas lub 400 g aktywnego zakwasu żytniego (informacja dla osób które nie przygotowywały zakwasu zgodnie z powyższym przepisem)
cały wczorajszy zakwas lub 400 g aktywnego zakwasu żytniego (informacja dla osób które nie przygotowywały zakwasu zgodnie z powyższym przepisem)
Gotowy zakwas
mieszamy z 500 g mąki i 500 ml wody. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i
odstawiamy na 10-12 godzin
V dzień godzina 18:00
Po 10h odkładamy 2
łyżki zakwasu do słoika. Słoik przykrywamy bawełnianą ściereczką i wstawiamy do
lodówki. Może tam być do 10 dni. Przed kolejnym pieczeniem chleba musimy jednak
pamiętam aby zakwas dokarmić: przez kolejne 2 dni co 24 h dodajemy do zakwasu
po 100 ml wody i 100 g mąki.
W 150 ml ciepłej
wody rozpuszczamy sól. Do zakwasu wsypujemy 500 g mąki i wodę z solą. Mieszamy
do połączenia się składników. Dodajemy słonecznik, dynię oraz kminek, jeszcze chwilę
zagniatamy i przekładamy do foremek. Zostawiamy na 2 godziny.
V dzień godzina 20:15
Piekarnik nagrzej do
temperatury 200°C. Wyrośnięte chlebki posmaruj
zewnątrz gorącą wodą i delikatnie ponacinaj aby nie pękały w trakcie
pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 55 minut.
Super dziękuje za ten przepis właśnie mam zamiar zrobić sobie zakwas :) i wypróbuje twoje przepisy na pieczywko bo wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuń