wtorek, 25 lutego 2014

Chleb pszenny na zakwasie

Pieczenie zaczęłam od chlebów drożdżowych, jednakże nic nie pobije tych na zakwasie J sklepowe też się umywają… chleb z tego przepisu jest puszysty, ma pełno dziur w środku i mega chrupiący. To jest to J

Składniki na zaczyn:
650 ml ciepłej wody
500 g mąki pszennej
100 g aktywnego zakwasu żytniego

I dzień godzina 20:00
Wszystkie składniki mieszamy. miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na całą noc.

Składniki na ciasto właściwe:
600 g mąki pszennej
25 g soli
cały zaczyn z dnia poprzedniego

II dzień godzina 8:00
Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, ciasto wyrabiać 10 minut aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Można również wyrabiać zis tao mikserem przez około 8 minut.
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 4 godziny w ciepłe miejsce(temperatura pokojowa). Co godzinę przez 30 sekund wyrabiamy i zagniatamy ciasto. Sprzyja to napowietrzaniu – powstają wielkie dziury co jest widoczne po upieczeniu. Chleb jest dzięki temu mocno napuszony.

II dzień godzina 12:20
Z ciasta formułujemy bochenki, wykładamy na blachę, przykrywamy i zostawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Jeśli posiadacie kosze do wyrastania chleba – posłużcie się nimi J

II dzień godzina 15:00
Chleb pieczemy 40 minut. Pierwsze 10 minut w temperaturze 250°C, kolejne 30 minut w 200°C. Po upieczeniu studzimy na kratce. 




3 komentarze:

  1. Piękne pieczywko , u mnie z tym trochę gorzej , ale się uczę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te Twoje chleby :) Chyba muszę spróbować upiec dla moich głodomorów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam!
      Jakbyś potrzebowała zakwas to wiesz gdzie mnie szukać :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)