wtorek, 25 lutego 2014

Golonka na piwie podawana z kiszoną kapustą


Prawdziwe męskie danie… do tego kufel piwa i mega szczęśliwy facet J

Składniki:
1 golonka
½ selera
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku
120 ml piwa
Sól/pieprz

Golonkę opalamy nad gazem i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy seler, marchew i pietruszkę, cebulę podpieczoną na suchej patelni, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy do miękkości mięsa. Ugotowane mięso wyjmujemy na blachę do pieczenia i nacieramy wyciśniętym czosnkiem, podlewamy kilkoma łyżkami wywaru, 40 ml piwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 45 minut, aż skórka się zarumieni. W 15 i 30 minucie dolewamy po 40 ml piwa, podlewając wytworzonym sosem całą golonkę.

Składniki na kapustę:
½ kg kapusty kiszonej
2 cebulę
½ szkl. suszonych grzybów, wcześniej zalanych ciepłą wodą
5 suszonych śliwek
100 ml wywaru z gotującej się golonki
1 łyżka masła
1 ziele angielskie
1 liść lautowy
1 łyżka majeranku
1 łyżka kminku
Sól/pieprz

Kapustę płuczemy, kroimy i wkładamy do garnka. Zalewamy 100 ml wywaru, dodajemy grzyby, pokrojone drobno śliwki, majeranek i kminek. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na maśle, dodajemy do kapusty.  Dusimy do miękkości.
Gotową golonkę podajemy razem z kapustą.

Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)