wtorek, 25 lutego 2014

Kurczak o czosnkowo cytrynowym aromacie



Prawdziwa rewolucja, radość dla podniebienia. Kurczak wyszedł soczysty, delikatny… pyszny. O niebo lepszy od kurczaka posypanego przyprawą do kurczaka i papryką. Można go podawać obowiązkowo z sałatką ze świeżych warzyw. Idealnie też komponuje się z pieczonymi ziemniakami czy ryżem.
Przepis pochodzi z książki Rewolucja na talerzu + moje modyfikacje J

Składniki:
1 kurczak o wadze 1,5 kg
1 główka czosnku
1 cytryna
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól/pieprz
odrobina ziół prowansalskich
papryka słodka w proszku

Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, oprószamy sola i pieprzem na zewnątrz i w środku.

Czosnek obieramy. 4 ząbki siekamy drobno. Do miseczki wlewamy oliwę, zioła prowansalskie, posiekamy czosnek, pieprz, otartą skórkę z cytryny. Gotową marynatą nacieramy kurczaka, również pod skórą i w środku. Wstawiamy do lodówki na 3h.

Cytryny kroimy na ósemki i razem z pozostałym czosnkiem wkładamy do środka kurczaka. Nadzianego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Posypujemy słodka papryką.

Jeśli nie posiadamy naczynia z pokrywą możemy piec kurczaka w rękawie lub przykrytego folia aluminiową.

Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 1h. po tym czasie odkrywamy pokrywę, piekarnik przełączamy na funkcję grill i pieczemy jeszcze 20 minut.

Gotowe J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)