wtorek, 25 lutego 2014

Oponki serowe

 Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. Polecam oczywiście domowe pieczenie pączków. Jeśli jednak przeraża Was przygotowanie pączków z ciasta drożdżowego, które nie ukrywajmy wymaga czasu – zerknijcie na poniższy przepis. Oponki serowe – mega ekspresowe. Nie są z ciasta drożdżowego więc nie potrzebują tak wiele czasu na wyrastanie. Bardzo szybkie, bardzo smaczne – także kto nie ma czasu niech zamiast iść do cukierni znajdzie godzinę czasu i usmaży pyszne domowe oponki J

Przepis pochodzi z tej strony

Składniki:
500 g półtłustego twarogu zmielonego
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 ½ szkl. mąki pszennej
Szczypta soli

Do miski wrzucamy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto. Delikatnie może się kleić. Na stolnicę wysypujemy mąkę, wykładamy ciasto. Rozpłaszczamy rękami ciasto na grubość około 1 cm. Szklanką wycinamy krążki, w każdym krążku kieliszkiem wycinamy kółeczka. Powstają nam w taki sposób oponki i miniaturowe pączusie. Zawsze najpierw smażę malutkie pączusie, potem oponki.

Olej rozgrzewamy, oponki smażymy przez około 1 minutę na każdej stronie – aż staną się złote.

Gotowe oponki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i obsypujemy obicie cukrem pudrem.




Smacznego.

1 komentarz:

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)