niedziela, 16 lutego 2014

Zapiekanka z soczewicą, mielonym udźcem z indyka, ryżem i warzywami

 Zapiekanka pełna zdrowia. Zawiera warzywa, mielone mięso z indyka, ryż, czerwoną soczewicę i sos pomidorowy. Troszkę się trzeba natrudzić, aby ją przygotować. Jednak nie warto się zrażać – jest pyszna, dietetyczna, cóż więcej chcieć ? J Najpierw przygotowujemy bulion i sos pomidorowy, a gdy obie rzeczy nam się duszą mamy czas aby zatroszczyć się o pozostałe elementy zapiekanki J

Składniki:
300 g mielonego mięsa z udźca indyka
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki chili
1 łyżeczka kminku
100 g ryżu parboiled
¾ szkl. czerwonej soczewicy
1 łyżka oleju

Mięso mielone marynujemy w przyprawach i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Gdy mięso mielone nam się marynuje, mamy czas na przygotowanie bulionu oraz sosu pomidorowego.

Składniki na bulion:
½ l wody
2 marchewki
1 por – biała część
½ selera
½ pietruszki
½ łyżeczki soli
odrobina pieprzu świeżo zmielonego

Najpierw zajmujemy się przygotowaniem bulionu. Do garnka wlewamy wodę, gdy zacznie się gotować wsypujemy warzywa pokrojone w talarki, sól i pieprz. Gotujemy bez przykrycia przez 20 minut.

Składniki na sos pomidorowy:
500 g przecieru pomidorowego
2 średniej wielkości cebule
6 ząbków czosnku
1 łyżka oleju
Sól/pieprz do smaku
½ łyżeczki cukru
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumieni. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przecier pomidorowy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy pod przykryciem 15 minut.

Gdy bulion się gotuje, sos pomidory dusi – walczymy dalej z zapiekankąJ
Mięso mielone wyjmujemy z lodówki i smażymy na rozgrzanej patelni, na której daliśmy 1 łyżkę oleju. Gdy mięso nabierze ładnego brązowego koloru dodajemy do niego ryż i dalej smażymy minutę, co jakiś czas mieszając. Kolejno dodajemy opłukaną i odsączoną soczewicę. Smażymy kolejną minutę.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy mięso mielone, sos pomidorowy, mieszamy i na koniec zalewamy bulionem razem ze wszystkimi warzywami. Delikatnie mieszamy wszystko.

Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową (jeśli pokrywy nie posiadamy) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 20 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika odstawić zapiekankę na 5 minut i po tym czasie można śmiało siadać do stołu i zjadać J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)