poniedziałek, 24 lutego 2014

Zupa krem pomidorowo-marchewkowy

Gęste, pożywne zupy krem często goszczą w moim menu. Są zdrowe, smaczne. Zupę krem można przygotować z najrozmaitszych warzyw. Dzisiaj przedstawiam połączenie marchwi z pomidorami – ciekawe nie da się ukryć J Najlepsze tego typu zupy są na noc – nie obciążamy wtedy tak bardzo żołądka J także polecam mocno takie zupki na podwieczorek/kolację.

Składniki:
1 puszka pomidorów
250 ml przecieru pomidorowego
2 średnie marchewki (250g)
2 cebule
250 ml bulionu warzywnego
½ łyżeczka ziół prowansalskich
1 cm imbiru
sól/pieprz do smaku
1 łyżka oleju rzepakowego

Cebulę kroimy w piórka. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy poszatkowaną cebulę. Chwilkę podsmażamy. Marchew kroimy w plasterki, dorzucamy do cebulki, smażymy 2 minuty. Zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut – aby marchewka była miękka. Dodajemy pomidory w puszce oraz przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy i gotujemy 20 minut. Zupę miksujemy blenderem, jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze dolą i pieprzem


Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)