niedziela, 2 lutego 2014

Tortilla espanola, czyli omlet ziemniaczany

Szybkie sycące danie – dodam również że do lekkich nie należy J Ale czasem można sobie pozwolić na małe co nieco J

Składniki:
½ kg ziemniaków
2 duże cebule
6 jajek
100 g boczku wędzonego
½ szkl. oleju
sól
pieprz

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki grubości frytek. Nie mogą być zbyt cienki. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Na gorący olej wykładamy ziemniaki i przykrywamy pokrywką. Co chwilę mieszamy aby wszystkie ziemniaki miały możliwość zmięknąć. Miękkie już ziemniaki odcedzamy z oleju.

Cebulę obieramy i kroimy w paseczki. Na drugiej patelni podsmażamy boczek około 5 minut,dodajemy cebulę i smażymy jeszzce 2 minutki razem. 

Jajka lekko roztrzepujemy, dodajemy cebulę z boczkiem oraz usmażone, miękkie już ziemniaki, sól i pieprz. Masę wylewamy na patelnię, na której znajduje się 1 łyżka oleju i smażymy około 3-4 minut aż masa się zetnie. Następnie obracamy tortille i opiekamy z drugiej strony.

Jak najłatwiej obrócić? Na patelnie kładziemy talerz płaski duży. Obracamy patelnię do góry nogami – nasza tortilla znajduje się teraz na talerzu. Zsuwamy ja powrotem na patelnię i podpiekamy jakieś 2 minutki.

Danie mamy gotowe J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)