poniedziałek, 6 października 2014

Chleb pszenno żytni na zakwasie

Jak pieczemy to pieczemy. Lubię próbować różne rodzaje chlebka. Pieczenie ciągle z takich samych proporcji nie rozwija a może i pewnego dnia mnie uda się samej stworzyć mój idealny chlebek J Ale co do chlebka mogę powiedzieć tyle – jest mocno puszysty z mega chrupiącą skórką. I naprawdę nie wymaga zbyt wiele pracy J


Przepis pochodzi z bloga: http://www.pieczarkamysia.pl/polski-chleb-wiejski-polish-cottage-rye/

Składniki na zaczyn (12 godzin wcześniej):
3 łyżki aktywnego zakwasu
175 g letniej wody
175 g mąki żytniej (typ 720)

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 12 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:
cały wcześniejszy zaczyn
325 g letniej wody
500 g mąki pszennej
1 ¾ łyżeczki soli

Wszystkie składniki umieszczamy w misie i ugniatamy 13 minut. Można również posłużyć się mikserem, który posiada hak do wyrabiania ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia w natłuszczonej olejem misce na 3 godzinie.

Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki. Zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Lekko nacinamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230˚C.

Przed włożeniem blachy do piekarnika spryskujemy piekarnik wodą aby wytworzyła się para.


Pieczemy 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)