poniedziałek, 20 października 2014

Domowy chleb pszenny na zakwasie

Tym razem przedstawię Wam przepis domowego chlebka, łatwego w przygotowaniu. Chlebek jest mocno chrupiący, puszysty w środku i bardzo delikatny. Domowa piekarnia to jest coś J

Składniki:
980 g mąki pszennej typ 650
450 g aktywnego zakwasu żytniego*
500 g wody w temperaturze pokojowej
30 g soli

Wszystkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy elastyczne ciasto. Czas wyrabiania 10 minut. Można wyrabiać
ręcznie lub mikserem posiadającym hak do wyrabiania ciasta.

Z ciasta uformować kulkę, przełożyć do miski i odstawić na 30 minut. Miskę przykryć ściereczką.

Ponownie zagnieść ciasto przez 5 minut – metoda zagniatania dowolna.

Uformować 2 większe lub 3 mniejsze bochenki i przełożyć do kek sówek. Odstawić przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość. Mnie zajęło to 3 godziny – wszystko zależy od tego jak młody jest zakwas także nie martwcie się jeśli to będzie dłużej.

Wyrośnięte ciasto nacinamy ostrym nożem lub żyletką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 225°C na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i dopiekamy 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia chleb wyciągamy z foremek  i spryskujemy wodą aby był bardziej chrupiący.

Kroimy po całkowitym wystygnięciu.


*ja używam zakwasu żytniego z mąki pełnoziarnistej typ 2000, przepis tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)