sobota, 8 listopada 2014

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Czemu lubię drożdżowe ciasta? Bo są łatwe w przygotowaniu i składniki na nie każda z nas ma w swojej lodówce – bez wątpienia. Można z nich tworzyć rolady z nadzieniem, ale również wykładać je przeróżnymi dodatkami, owocami, konfiturą. Posypane samą kruszonką również się sprawdza. A do tego wszystkiego zimne mleko lub kakao i nic więcej nie potrzeba nam do szczęścia J

Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
¾ szkl. ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
4/5 szkl. cukru

2 jajka
3 żółtka
100 g masła
1 cukier waniliowy
1 kg śliwek węgierek (wypestkowanych, pokrojonych na połówki)

Najpierw zajmiemy się przygotowaniem kruszonki: 50 g masła. ½ szkl. mąki i 4 łyżki cukru włóż do miski i szybki zagnieć palcami kruszonkę. Powstałą masę uformuj w kulkę i włóż do lodówki.

Czas na rozczyn: drożdże przełóż do miski, dodać łyżkę cukru, łyżkę mleka i łyżkę mąki. Powstanie gęsta masą. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut aby podwoił objętość.

Pozostałe masło rozpuść w rondelku na małym ogniu – aby masło się nie przypaliło.
Jajka wraz z żółtkami i pozostałym cukrem i cukrem waniliowym delikatnie roztrzep. W dość dużej misce połącz mąkę, jajka z cukrem, rozczyn, mleko i wymieszaj. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą dodaj masło i dalej wyrabiaj do momentu aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od ręki (około 5 minut). Miskę przykryj ściereczką i poczekaj aż ciasto podwoi swoją objętość – około 30 minut.

Ciasto wyłóż do formy o wymiarach 25x30 cm, wyłóż śliwki jedna obok drugiej i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką. Pozwól jeszcze raz ciastu odpocząć około 20 minut – delikatnie zwiększy się jego objętość.


Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego 180°C na 45 minut z funkcją dolnej i górnej grzałki. I gotowe ! J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)