Składniki:
150 g makaronu pełnoziarnistego
200 g mielonego udźca z indyka
450 g mrożonego szpinaku
Sol pieprz do smaku
Papryka słodka - szczypta
Mielona kolendra - szczypta
Tymianek - szczypta
450 g mrożonego szpinaku
Sol pieprz do smaku
Papryka słodka - szczypta
Mielona kolendra - szczypta
Tymianek - szczypta
Składniki na sos beszamelowy:
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka maki
250 ml mleka
Sol i pieprz - szczypta
gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
Dodatkowo: żółty ser
Mięso zamarynować w przyprawach i usmażyć.
Szpinak usmażyć. Pod koniec smażenia dodać sol i pieprz.
Makaron ugotować al dente
Przygotować beszamel. W rondelku rozpuścić masło. Dodać make. Dokładnie wymieszać i powoli małymi porcjami wlewać mleko intensywnie mieszając aby nie porobiły się grudki. Najlepiej zrobić to trzepaczka. Doprawić.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć trzy łyżki beszamelu. Następnie ugotowany makaron, szpinak, mięso i pozostały beszamel. Posypać serem żółtym.
Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Czosnek wielbię, ale wersji bezczosnkowej chętnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńTaki zapiekny makaron musi być smaczny z tym mięskiem. Mój T. pewnie byłby taką potrawą zachwycony :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zapiekanki, coś a'la lasagne :-)
OdpowiedzUsuńPyszne danie zrobiłaś. Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka :) makaron pełnoziarnisty i szpinak... już mi smakuje a z mięsem z indyka to wypas na całego ;))
OdpowiedzUsuńCoś o tym wiem .Pamiętam jak zjadłam po powrocie ze szpitala smażonego kotleta i kolki u córki przez całą noc ,nigdy więcej! .Smaczne danie.
OdpowiedzUsuńPyszne są takie zapiekanki:)
OdpowiedzUsuń