czwartek, 19 lutego 2015

Krem z pieczonej papryki i marchewki


Zupa krem jest idealną alternatywą na ciepłą zdrową kolację. Nie obciąża żołądka. Spróbujcie - zaraz idzie wiosna trzeba zacząć dbać o linię :)

Składniki:
2 papryki
2 marchewki
1 łyżka oliwy
1/2 l bulionu warzywnego
sól, pieprz do smaku
szczypta suszonego tymianku

Do dekoracji:
podprażone na patelni pestki dyni
Jogurt grecki

Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Warzywa układamy na blaszce. Polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, funkcja termoobieg z grillem. 

Skórka papryki zrobi się czarna - łatwiej będzie nam obrać paprykę :)

Gdy warzywa przestygną obieramy paprykę.

Bulion podgrzewamy. Dodajemy warzywa i tymianek. Gotujemy 5 minut.

Miksujemy i doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem.

Podajemy z łyżką jogurtu greckiego i pestkami dyni ;)

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie pyszne warzywne zupy :) Twoja się prezentuje przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm... pyszny i aromatyczny krem!

    OdpowiedzUsuń
  3. o coś idealnego na dziś :D mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować, bo ostatnio mam na coś takiego wielką ochotę :)))
    Pozdrawiam cieplutko
    Marysia

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana czy mogłabyś dodać gadżet obserwatorzy, bym mogła śledzić Twoje wpisy na liście czytelniczej ?
    Musisz wejść w układ -> dodaj gadżet -> (otworzy ci się okienko, a po jego lewej stronie będziesz miała "więcej gadżetów" - klikniesz w to i zaraz na pierwszej pozycji będą "Obserwatorzy" :) Dasz radę ? :) Jakby co, służę pomocą.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna zupa!

    P.S. Właśnie zamieściłam zdjęcie cebuli, którą skomentowałaś z przymrużeniem oka. zapraszam do oglądania!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł super. Zupka wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. aj uwielbiam zupy, Twoja wygląda przepysznie :-))

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś czuję, że bardzo by mi zasmakowała :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam uraz do zup z marchwią, po tym jak jadłam pomarańczowo- marchewkową

    OdpowiedzUsuń
  11. znam wersję w dynią i papryką, ale marchewkowy również pokochałabym:)

    OdpowiedzUsuń
  12. próbowałam kiedyś zrobić taką zupę z papryki, ale coś mi to podpiekanie nie wyszło ;o

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)