niedziela, 19 stycznia 2014

Ciasteczka czekoladowe



Dla osób które uwielbiają wszystko co czekoladowe – przedstawiam przepis na rewelacyjne ciasteczka. Założę się, że kto raz je przygotuje już o nich nie zapomni J Długo pozostają świeże, można z czystym sercem przechowywać w szklanym słoiku – gwarantuje długo nie poleżą J

Składniki:
130 g miękkiego masła
150 g brązowego cukru
40 g kakao
190 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
80 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
80 g białej czekolady
90 g rodzynek

Wszystkie 3 czekolady drobno siekamy. Można również zetrzeć na tarce ale ostrzegam – zajmuje to zdecydowanie więcej czasu.
Masło wrzucić do miski, dodać jajko i brązowy cukier. Całość zmiksować na gładką masę. Następnie wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz kakao. Wyrobić ciasto mikserem na małych obrotach. Dodać czekolady oraz rodzynki i delikatnie wymieszać. Masa będzie dość gęsta.
Z powstałej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie kuleczki spłaszczamy.
Piec 8 minut w temperaturze 170˚C. Studzić na kratce.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)