sobota, 25 stycznia 2014

Spaghetti carbonara

Boczek, żółtka, śmietana… w połączeniu z makaronem powstaje całkiem fajne danie. Bardzo szybkie w przygotowaniu więc jak nagle zaskoczą Cię goście – w mig przygotujesz treściwe danie. Nada się również na romantyczną kolację J O zdrowych właściwościach tego dania nie pisze, gdyż do zdrowych nie należy ale raz na jakiś czas zgrzeszyć można J A jak nie zgrzeszyć to chociaż zrobić przyjemność komuś bliskiemu J

Składniki:
200 g makaronu spaghetti
150 g boczku wędzonego
2 żółtka
½ szkl. śmietany
Sól/pieprz do smaku – najlepiej świeżo zmielone

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja preferuje wersję al-dente.

Boczek kroimy w cienkie paseczki i smażymy na rozgrzanej patelni. Nie używamy tłuszczu gdyż z boczku wytopi się wystarczająca ilość tłuszczu.

Żółtka mieszamy ze śmietaną.

Ugotowany makaron przekładamy do podsmażonego boczku, mieszamy i zalewamy sosem śmietanowym. Chwilkę dosłownie mieszamy aby makaron cały został pokryty sosem – pamiętaj aby nie ściągać patelni z ognia. Danie przekładamy na talerz.

Życzę smacznego :)

1 komentarz:

  1. Szybko i smacznie. Uwielbiam carbonarę ale staram się zajadać nią jak najrzadziej ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)