środa, 22 stycznia 2014

Kapusta z grochem i grzybami

Danie to kojarzy mi się z Wigilią . Zajadamy się wtedy kapustą przez całe święta… Ale tym razem miałam przed sobą nie lada wyzwanie, gdyż musiałam przygotować kapustę którą mogłabym jeść będąc na diecie.. No i zadanie wykonałam na wysokim poziomie – skosztujcie – warto zrobić taką kapustę częściej niż 1 raz w roku J

Składniki:
1 główka białej kapusty (mała)
½ szkl. grochu łuskanego
garść suszonych grzybów
jarzynka, sól, pieprz do smaku

Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na pół twardo.

Groch płukamy dokładnie, zalewamy 2 szkl. wody, dosypujemy ½ łyżeczki soli i gotujemy około 30 minut – aż będzie miękki. Nie odcedzamy. Sami zobaczycie, że część wody się wygotuje i pozostanie sam gęsty groch.

Grzyby zalewamy wodą tak aby wszystkie były przykryte.

Ugotowaną kapustę odcedzamy, wrzucamy do garnka, dodajemy ugotowany groch i grzyby wraz z wodą. Doprawiamy jarzynką, solą, pieprzem. Dusimy około 15 minut do przegryzienia się składników.

Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)