sobota, 25 stycznia 2014

Surówka z kapusty kiszonej

Moja babcia najczęściej przygotowywała taką surówkę gdy na obiad podawała rybę. I jakoś tak mi zostało w pamięci – ale do pieczonego kurczaka również pasuje J
Zimą warto zjadać kapustę kiszoną. Jest ona bardzo zdrowa i ma właściwości odmładzające. Ma tylko 20 kcal na 100g więc można zajadać się nią woli.

Składniki:
500 g kapusty kiszonej
1 marchewka
1 słodkie jabłko
sól/pieprz świeżo mielone do smaku
2 łyżki oliwy

Kapustę odsączamy i przekładamy do miski. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do kapusty. 

Jabłko obieramy, ścieramy również na tarce o małych oczkach i przekładamy do kapusty. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy odrobinę soli, pieprzu oraz oliwę. Odstawiamy na około 20 minut do lodówki aby smaki się połączyły.

Opcjonalnie można dodać odrobinę mielonego kminku, na zdrowie dla żołądka J


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)