sobota, 25 stycznia 2014

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z serkiem wiejskim


 W tej wersji naleśników mąkę zwykłą zastąpiłam mąką pełnoziarnistą – naleśniki wtedy mają bardziej wytrawny smak, jednak bardzo dobrze komponują się na słodko jak i na słono. Dla moich dzieci przygotowałam wersję z duszonymi jabłkami – pokrojone w kostkę jabłka podsmażyłam na odrobinie masła z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu. Taką wersję również Wam polecam.
Naleśniki to fajna alternatywa na szybkie śniadanie, pieczemy o kilka naleśników więcej, wkładamy do lodówki i rano tylko nakładamy na nie ulubione dodatki J Szybko i zdrowo J Pamiętamy aby do takiego naleśnika zjeść jeszcze jakiś owoc – i wtedy już nasz organizm będzie wniebowzięty J

Składniki na naleśniki:
100 g mąki
około 1 szkl. mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
sól

Mąkę mieszamy z mąką aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy jajka i mieszamy. Doprawiamy solą i cukrem, wlewamy olej.
Na rozgrzanej patelni teflonowej smażymy naleśniki – bez tłuszczu – z obu stron na złoty kolor. Tłuszcz dodany do ciasta naleśnikowego powoduje, że naleśniki nie przywierają się do patelni.

Dodatkowo:
70 g serka wiejskiego
1 łyżeczka ulubionej konfitury


Ziarenka serka wiejskiego oddzielamy od śmietanki (będzie nam ona potem potrzebna do dekoracji). Na naleśnik wykładamy konfiturę oraz serek, naleśnik składamy na pół i polewamy delikatnie śmietanką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)