sobota, 25 stycznia 2014

Marchewkowe muffinki


Przedstawiam Wam kolejny przepis na słodki deser z dodatkiem warzyw. Ponownie królem parkietu jest marchewka. Dodanie jej do mufinek powoduje, że stają się one wilgotne – a przy tym równie smacznie.

Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
½ łyżeczki sody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
¾ szkl. oleju
¾ szkl. cukru
2 szkl. drobno starte marchewki
szczypta soli
½ łyżeczki przyprawy do piernika

Jajka ubijamy z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy olej oraz lekko odciśniętą z soku marchewkę.

W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy

Suche składniki wsypujemy do masy jajeczno-marchewkowej i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muf finki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180˚C i pieczemy 30 minut.


Studzimy i zajadamy się pysznymi muffinkami J

1 komentarz:

  1. Wypieki z marchewki są świetne! My często dodajemy jeszcze tak samo starte jabłko, idealnie się komponują ;)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)