sobota, 11 stycznia 2014

Kapuśniak z drobiowymi klopsami



Biała kapusta, pomidory, indyk – dla mnie te składniki idealnie pasowały na kapuśniak. Mocno pożywna zupa idealna na obiad czy kolację J Fajne jest w niej to że przygotujesz ją sobie dzień wcześniej, wracasz zmęczona po pracy i czeka na Ciebie w lodówce szybciutki obiad. Zapraszam więc do zapoznania się z przepisem.

Składniki na pulpety:
200 g mięsa mielonego z indyka (zmiel sam-nie kupuj gotowców)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
½ białka
sól, pieprz, kminek
1 łyżka oliwy
Mięso marynujemy w przyprawach razem z przeciśniętym czosnkiem –wkładamy do lodówki tak minimum 30 minut. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oliwie. Do mięsa dodajemy białko, cebulę i formułujemy klopsiki. Najlepiej mieć mokre ręce – wtedy klopsiki łatwiej jest zrobić. Rozgrzewamy patelnie teflonową, można ją delikatnie spryskać tłuszczem – ale wcale nie trzeba – i smażymy na złoty kolor nasze pulpety.

Składniki na kapuśniak:
1 litr bulionu (warzywny, mięsny – jaki lubicie)
¼ główki kapusty
1 marchew mała
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól/pieprz/kminek – do smaku
Bulion podgrzewamy. Marchew należy obrać i pokroić w talarki. Wrzucamy do bulionu – niech się tam nam spokojnie gotuje. Kapustę szatkujemy na cieniutkie długie paski i wrzucamy do bulionu. Gdy wywar z warzywami zaczynam nam się gotować wrzucamy podsmażone klopsiki i gotujemy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka – trwało to z 20 minut. Na sam koniec doprawiamy do smaku.

Moja rada – nie żałujcie kminku – kapusta jest ciężkostrawna więc jest on zbawieniem dla żołądka J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)