Czemu lubię
drożdżowe ciasta? Bo są łatwe w przygotowaniu i składniki na nie każda z nas ma
w swojej lodówce – bez wątpienia. Można z nich tworzyć rolady z nadzieniem, ale
również wykładać je przeróżnymi dodatkami, owocami, konfiturą. Posypane samą
kruszonką również się sprawdza. A do tego wszystkiego zimne mleko lub kakao i
nic więcej nie potrzeba nam do szczęścia J
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
¾ szkl. ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
4/5 szkl. cukru
2 jajka
3 żółtka
100 g masła
1 cukier waniliowy
1 kg śliwek węgierek (wypestkowanych,
pokrojonych na połówki)
Najpierw zajmiemy się przygotowaniem
kruszonki: 50 g masła. ½ szkl. mąki i 4 łyżki cukru włóż do miski i szybki
zagnieć palcami kruszonkę. Powstałą masę uformuj w kulkę i włóż do lodówki.
Czas na rozczyn: drożdże przełóż do miski,
dodać łyżkę cukru, łyżkę mleka i łyżkę mąki. Powstanie gęsta masą. Miskę
przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut aby podwoił objętość.
Pozostałe masło rozpuść w rondelku na małym
ogniu – aby masło się nie przypaliło.
Jajka wraz z żółtkami i pozostałym cukrem i
cukrem waniliowym delikatnie roztrzep. W dość dużej misce połącz mąkę, jajka z
cukrem, rozczyn, mleko i wymieszaj. Gdy wszystkie składniki dokładnie się
połączą dodaj masło i dalej wyrabiaj do momentu aż ciasto zacznie ładnie
odchodzić od ręki (około 5 minut). Miskę przykryj ściereczką i poczekaj aż
ciasto podwoi swoją objętość – około 30 minut.
Ciasto wyłóż do formy o wymiarach 25x30 cm,
wyłóż śliwki jedna obok drugiej i posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
Pozwól jeszcze raz ciastu odpocząć około 20 minut – delikatnie zwiększy się
jego objętość.
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego 180°C
na 45 minut z funkcją dolnej i górnej grzałki. I gotowe ! J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)