Inspiracja:
pieczarkamysia.pl
Składniki:
300 g mąki żytniej typ 720
250 g mąki pszennej typ 2000
400 g wody
150 g zakwasu żytniego razowego (tutaj)
1 łyżeczka soli
1/3 szkl. pestek słonecznika
1/3 szkl. nasion dyni
1/3 szkl. siemienia lnianego
Do miski wlać wodę, dodać zakwas i wymieszać
dokładnie. Następnie dorzucić obie mąki i sól. Wymieszać dokładnie ciasto. Na
suchej patelni uprażyć słonecznik i dynie. Dodać do masy razem z siemieniem
lnianym i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy 35x7cm. Odstawić
na 12-16 godzin aż ciasto urośnie do krawędzi blachy.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C
przez 45 minut, po tym czasie wyjąć chleb z foremki i dopiekać kolejne 15
minut.
Upieczony chleb studzić na kratce, kroić po
całkowitym wystygnięciu.
Taki domowy chlebek to coś wspaniałego!:-)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek, też piekę swój :-)
OdpowiedzUsuńDomowego chleba nie zastąpi żaden inny.Od dwóch lat pieczemy swój chlebek :)
OdpowiedzUsuńMasz wiele fajnych przepisów do wykorzystania:)
Pozdrawiamy:)
Super chlebek :) Ja również piekę swój domowy :)
OdpowiedzUsuń