niedziela, 22 lutego 2015
Grahamki
Kolejna odsłona zdrowych bułeczek tym razem na drożdżach. Ostatnio uparłam się na bułki na zakwasie jednak na drożdżach są znacznie szybsze w wykonaniu i pięknie napuszone. Nie niestety nie są to bułeczki 100% z mąki graham, gdyż nie wyrastają tak ładnie.. ale pół na pół to i tak już coś
Składniki:
250 g mąki pszennej graham T1850
275 g mąki pszennej T650
280 g letniej wody
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Do miski dajemy drożdże, cukier i 2 łyżki wody. Wszystko starannie mieszamy. Dokładamy 1 łyżkę mąki pszennej T650 i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy przykryte ściereczką na około 15 minut – aby podwoiło swoja objętość.
Do drugiej miski dodajemy obie rodzaje mąki, wodę, sól, oliwę z oliwek oraz cały zaczyn drożdżowy. Mieszamy 5 minut. Ja posłużyłam się robotem kuchennym z hakiem, ale można oczywiście wyrabiać ciasto ręcznie.
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięta przykryte ściereczką.
Formułujemy 12 bułeczek, lekko podłużnych, każda po około 70 gram. Kładziemy je na blachę i lekko nacinamy. Przykrywamy ściereczką i dajemy im odpocząć kolejne 30 minut.
Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190°C i pieczemy przez 15 minut.
Studzimy na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam, muszę kiedyś zrobić, bo coraz bardziej nabieram odwagi do domowego pieczywa, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe :)
OdpowiedzUsuńAż tęsknię za domowym pieczywem, trzeba zabrać się za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie i są na pewno zdrowsze niż zwykłe kajzerki :)
OdpowiedzUsuńZ mąk tzw ciemnych równie smaczna a ile zdrowsze mamy wypieki. Cudne grahamki
OdpowiedzUsuńPyszne, domowe bułeczki. Czego chcieć więcej :-)
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią wprosiłabym się na takie domowe pieczywko :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie tu !
OdpowiedzUsuńLubię domowe pieczywo.
OdpowiedzUsuńWłasne bułeczki to jest to, co bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńPysznie!
Idealne na zdrowe śniadanko, nie ma to jak domowe
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie! ja też zawsze dodaję maki pszennej to razowych wypieków, sa bardziej puszyste, a tak czy tak zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam domowych bułeczek, a te są fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńDomowa grahamka na śniadanie to prawdziwa uczta! Pięknie wyrosły!
OdpowiedzUsuńPewnie pachniało nimi w całym domu :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na konkurs i życzę miłego popołudnia.
domowe pieczywo najlepsze:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo! :-)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki, nie ma to jak domowe.
OdpowiedzUsuńApetyczne, ja też wolę bułki na drożdżach, a chleb na zakwasie :)
OdpowiedzUsuńBułeczek jeszcze nie piekłam, będzie trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńtrzeba jeść najlepiej a nie gotować niech ktoś nam to cudo zrobi najlepiej autorka xd
UsuńUwielbiam grahamki! Będę musiała zrobić! :)
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki są rewelacyjne, nie robiłam jeszcze grahamek ale pszenne wyszły mi naprawdę puszyste :)
OdpowiedzUsuńdobrych grahamek nie kupi się w sklepie.. twoje domowe muszą być wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńJuż tak dawno nie jadłam grahamki, a takiej domowej to chyba nigdy... Twoje wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńPyszne! Uwielbiam domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńLubie domowe bułeczki. Grahamek jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo jest najlepsze! Takie bułeczki to jest to!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię grahamki :) muszę kiedyś sama upiec..tymczasem porywam jedną na skosztowanie ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiękne grahamki :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki, na pewno sto razy lepsze niż te z piekarni. Ja jak kupuję grahamki w piekarni, to zawsze trafiam na jakieś suche. Te z pewnością takie nie są. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo zawsze najlepsze :)
OdpowiedzUsuńNa pewno są pyszne, wydają się dość proste w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńMniaaam! Smak dzieciństwa! Koniecznie z szynką, pomidorem i ketchupem :)
OdpowiedzUsuńnie ma jak świeże bułeczki na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńgdybym miała mniejszego lenia do robienia domowego pieczywa :P
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Zaraz przeszperam twojego bloga w poszukiwaniu tych na zakwasie- bo drożdżowych staram sie nie jesc. Powiedz mi czy da sie zrobić chleb na zakwasie ( ciemny) żytni- w zwykłym piekarniku i bez specjalnej maszyny do chleba?
OdpowiedzUsuńZaraz prześledze bloga w poszukiwaniu tych na zakwasie. Czy da sie zrobić chleb na zakwasie żytni w maszynie do chleba ?
OdpowiedzUsuńPyszne, nie ma jak domowe pieczywo :) Super ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosły i pachną, aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zdrowsze, niż typowe bułeczki pszenne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają ciekawie, niestety to nie przepis dla mnie - u mnie mąka pszenna to produkt zabroniony :(
OdpowiedzUsuńMniam, nie ma nic bardziej wspaniałego niż zapach świeżego pieczywa roznoszący się po domu <3
OdpowiedzUsuńna śniadanko do kawusi i jajecznicy:D
OdpowiedzUsuńapetyczne są te Twoje bułeczki : )
OdpowiedzUsuńO! Bardzo lubię grahamki :D
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję! :) ♡
OdpowiedzUsuń