poniedziałek, 3 marca 2014

Zupa gulaszowa

Gęsta, pożywna zupa o bardzo ciekawym smaku. Wieczorem można ją przygotować i jak znalazł mamy pyszny obiad na następny dzień.
Przepis pochodzi z książki: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler

Składniki:
500 g mięsa wieprzowego
1 papryka czerwona
2 cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ziemniaki
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
Sól/pieprz
2 łyżeczki kminku
2 l wywary mięsnego
2 łyżki oleju

Wieprzowinę kroimy w kostkę i marynujemy w soli, pieprzu, łyżeczce kminku i łyżce papryki. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę

Na oleju smażymy cebulę, dodajemy zamarynowane mięso. Gdy mięso będzie opieczone ze wszystkich stron zalewamy je bulionem i dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy. Gotujemy pod przykryciem aż do miękkości mięsa.

W tym czasie paprykę kroimy w paseczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do gulaszu. Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Podajemy z gęstą śmietaną i białym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)