niedziela, 28 września 2014

Krem z brokuła z jarzynami podany z prażonymi pestkami dyni i jogurtem

Szybki sposób na gorącą i pożywną zupę krem. Gotowany na bazie rosołu drobiowo-warzywnego. Idealna na kolację podczas chłodnych już wieczorów. U mnie dodatek stanowiła jeszcze buła z pasztetem - wszystko oczywiście domowej roboty :)


Składniki:
1 brokuł
1 marchew
1 mały seler
2 ziemniaki
2 l bulionu warzywno-drobiowego
sól/pieprz do smaku

Dodatkowo:
2 łyżki pestek dyni podprażonych na rozgrzanej suchej patelni
jogurt grecki

Bulion podgrzej, dodaj marchew, seler i ziemniaki. Gotuj 15 minut - do miękkości warzyw. Dorzuć brokuł i gotuj kolejne 5 minut. gdy jest taka potrzeba dopraw solą i pieprzem. Mój bulion był tak intensywny, że nie musiałam dodawać dodatkowo przypraw.

Gotową zupę odstaw do wystygnięcia, zmiksuj.

Podawaj z prażonymi pestkami słonecznika, jogurtem greckim.

A teraz pora się zajadać - smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)