wtorek, 30 września 2014

Razowe bułki na zakwasie z dodatkiem pestek dyni

Razowe bułeczki na bazie zakwasu żytniego, mąki pszennej razowej i zwykłej pszennej mąki. Dzięki dodaniu mąki pszennej o niskim typie bułki staja się puszyste i ładnie wyrastają. Robiłam wiele prób aby tylko z mąki razowej upiec bułeczki jednak niestety wychodziły zwarte, klejące i mało wyrośnięcie - wcale nie puszyste :) Ale 100 % razowe chlebki opanowałam do perfekcji więc bułki robię już mniej zdrowe ale za to smaczniejsze :)


Składniki na 18 bułeczek:
600 g mąki pszennej (typ 720)
200 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
300 g aktywnego zakwasu żytniego (z mąki razowej)
340 g ciepłej wody
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżych drożdży
4 łyżki pestek dyni + odrobina do dekoracji

Zakwas żytni wymieszaj z drożdżami i wodą do połączenia się składników. Dodaj oliwę, cukier sól i na końcu mąkę. Wymieszaj dokładnie końcem drewnianej łyżki. Gdy składniki się połączą zacznij wyrabiać. Po około 3 minutach wyrabiania otrzymasz zwartą kulę, dodaj pestki dyni i dokładnie połącz je z ciastem. 

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Ciasto podziel na dwie części. Każdą część rozłóż na blacie na kształt kwadratu i potnij na 9 równych kwadracików. Z obu części otrzymasz 18 bułeczek. Wykrojone bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut aby odpoczęły. 

W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni - funkcja termoobieg.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem i posyp pestkami dyni (będą się lepiej trzymać na bułeczkach).

Piecz 12 minut. Po wyjęciu ostudź na kratce.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)