Jak pieczemy to pieczemy. Lubię próbować
różne rodzaje chlebka. Pieczenie ciągle z takich samych proporcji nie rozwija a
może i pewnego dnia mnie uda się samej stworzyć mój idealny chlebek J Ale co do
chlebka mogę powiedzieć tyle – jest mocno puszysty z mega chrupiącą skórką. I
naprawdę nie wymaga zbyt wiele pracy J
Przepis pochodzi z bloga: http://www.pieczarkamysia.pl/polski-chleb-wiejski-polish-cottage-rye/
Składniki na zaczyn (12 godzin
wcześniej):
3 łyżki aktywnego zakwasu
175 g letniej wody
175 g mąki żytniej (typ 720)
Wszystkie składniki mieszamy i
odstawiamy na 12 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
cały wcześniejszy zaczyn
325 g letniej wody
500 g mąki pszennej
1 ¾ łyżeczki soli
Wszystkie składniki umieszczamy w
misie i ugniatamy 13 minut. Można również posłużyć się mikserem, który posiada
hak do wyrabiania ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia w natłuszczonej olejem misce
na 3 godzinie.
Po tym czasie ciasto przekładamy
do foremki. Zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Lekko nacinamy. Piekarnik
nagrzewamy do temperatury 230˚C.
Przed włożeniem blachy do
piekarnika spryskujemy piekarnik wodą aby wytworzyła się para.
Pieczemy 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)