Tym razem
przedstawię Wam przepis domowego chlebka, łatwego w przygotowaniu. Chlebek jest
mocno chrupiący, puszysty w środku i bardzo delikatny. Domowa piekarnia to jest
coś J
Składniki:
980 g mąki pszennej typ 650
450 g aktywnego zakwasu żytniego*
500 g wody w temperaturze pokojowej
30 g soli
Wszystkie składniki mieszamy w misce i
wyrabiamy elastyczne ciasto. Czas wyrabiania 10 minut. Można wyrabiać
ręcznie
lub mikserem posiadającym hak do wyrabiania ciasta.
Z ciasta uformować kulkę, przełożyć do miski
i odstawić na 30 minut. Miskę przykryć ściereczką.
Ponownie zagnieść ciasto przez 5 minut –
metoda zagniatania dowolna.
Uformować 2 większe lub 3 mniejsze bochenki i
przełożyć do kek sówek. Odstawić przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.
Mnie zajęło to 3 godziny – wszystko zależy od tego jak młody jest zakwas także
nie martwcie się jeśli to będzie dłużej.
Wyrośnięte ciasto nacinamy ostrym nożem lub
żyletką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 225°C na 15 minut, następnie
zmniejszamy temperaturę do 180°C i dopiekamy 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia
chleb wyciągamy z foremek i spryskujemy
wodą aby był bardziej chrupiący.
Kroimy po całkowitym wystygnięciu.
*ja używam zakwasu żytniego z mąki
pełnoziarnistej typ 2000, przepis tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)