niedziela, 12 października 2014

Serowe ciasteczka z jabłkiem

Pewnego dnia moje dziecko po powrocie z przedszkola wygoniło mnie do sklepu po jabłka, mówiąc – „Musimy teraz jeść dużo jabłek aby ratować polskie sady.” Cóż mogę powiedzieć… trzeba było coś z tych jabłek wykombinować J I tak właśnie wyszukałam poniższy przepis J Was również zachęcam do zjadania jak najwięcej ilości jabłek a szczególnie w poniższej formie J
A co do samych ciasteczek – są pyszne !! Muszę to podkreślić!! Najlepsze od razu po wystygnięciu, mocna chrupiące jakby były przygotowane z ciasta francuskiego. Nie są czasochłonne więc naprawdę polecam J Jedyny kłopot to zmielić ser… J
Źródło przepisu: Ewa Wachowicz

Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g masła
250 g twarogu – (3-krotnie zmielonego)
1 cukier waniliowy
4 jabłka

Mąkę, masło, ser oraz cukier waniliowy włóż do misy
i wyrób do momentu połączenia się składników – można skorzystać z miksera jeśli posiadacie specjalną końcówkę do wyrabiania ciasta. Schłódź w lodówce minimum 30 minut.
Jabłka obierz, pokrój w ósemki.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 0.5 cm i wycinaj szklanką koła. Na każdym kole połóż po kawałku jabłka i tylko zlep lekko boczne brzegi. Odkładaj ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj białkiem.
Piecz 25 minut w temperaturze 180˚C Można udekorować cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. A masz jakąś alternatywę dla alergika? Takie ciasteczka tylko bez produktów mlecznych jak by to zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam z niecierpliwością;) Mały je już jabłka i jajka. Zrobilysmy z teściowa ciasta z mąki, wody, jajej i cukru takie kruche (teściowa normalnie daje do tego chyba masło i smietane). Nam smakowaly ale młody nie tknal mimo tony cukru... Chyba za twarde a takie z jabuszkiem brzmią fajnie;D

      Usuń

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)