A co do
samych ciasteczek – są pyszne !! Muszę to podkreślić!! Najlepsze od razu po
wystygnięciu, mocna chrupiące jakby były przygotowane z ciasta francuskiego.
Nie są czasochłonne więc naprawdę polecam J Jedyny kłopot to zmielić ser… J
Źródło
przepisu: Ewa Wachowicz
Składniki:
250
g mąki pszennej
250
g masła
250
g twarogu – (3-krotnie zmielonego)
1
cukier waniliowy
4
jabłka
Mąkę,
masło, ser oraz cukier waniliowy włóż do misy
i wyrób do momentu połączenia się
składników – można skorzystać z miksera jeśli posiadacie specjalną końcówkę do
wyrabiania ciasta. Schłódź w lodówce minimum 30 minut.
Jabłka
obierz, pokrój w ósemki.
Ciasto
rozwałkuj na grubość około 0.5 cm i wycinaj szklanką koła. Na każdym kole połóż
po kawałku jabłka i tylko zlep lekko boczne brzegi. Odkładaj ciasteczka na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj białkiem.
Piecz
25 minut w temperaturze 180˚C Można udekorować cukrem pudrem.
A masz jakąś alternatywę dla alergika? Takie ciasteczka tylko bez produktów mlecznych jak by to zrobić?
OdpowiedzUsuńMusze pokombinowac :)
UsuńCzekam z niecierpliwością;) Mały je już jabłka i jajka. Zrobilysmy z teściowa ciasta z mąki, wody, jajej i cukru takie kruche (teściowa normalnie daje do tego chyba masło i smietane). Nam smakowaly ale młody nie tknal mimo tony cukru... Chyba za twarde a takie z jabuszkiem brzmią fajnie;D
UsuńSmaczne, nie tylko dla dzieci...
OdpowiedzUsuń