Od dawna chodził za mną pyszny bigosik... No tak ale jak tu zrobić bigos bez kiełbasy, wieprzowiny... No mnie się udało. Indyk, świeże przyprawy, suszone grzyby, pomidory... i to był sukces :)
Składniki:
400 g kapusty kiszonej
1/2 główki białej kapusty - poszatkowanej
300 g udźca z indyka bez skóry
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyki koncentratu pomidorowego
2 łyżki suszonych grzybów
Przyprawy:
sól, pieprz, papryka ostra, majeranek (2 łyżeczki), ziele angielskie (3 szt.), liście laurowe (2 szt.)
Indyk kroimy i marynujemy w soli, pieprzu, papryce oraz majeranku. Wstawiamy do lodówki a w tym czasie obie kapusty obgotowujemy w osobnych garnkach tak przez około 10-15 minut. Na patelni smażymy indyka, przerzucamy do garnka. Następnie na tej samej patelni przesmażamy czosnek z cebulą - przerzucamy do indyka. Obie kapusty odcedzamy i wkładamy mięsa. Grzyby zalewany wrzątkiem i po około 5 minutach przelewamy do garnka. Wrzucamy wszystkie przyprawy i dusimy około 3 godzin. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy kolejne 2-3 godziny. Ja rozłożyłam sobie gotowanie bigosu na 2 dni - taka jest prawda im dłużej dusimy tym jest lepszy.
Pamiętajcie aby dusić bigos na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Jakbyście zauważyły że zaczyna się przypalać - podlejcie odrobiną wody - i już.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)