niedziela, 27 października 2013

Bigos.. dietetyczny oczywiście

Od dawna chodził za mną pyszny bigosik... No tak ale jak tu zrobić bigos bez kiełbasy, wieprzowiny... No mnie się udało. Indyk, świeże przyprawy, suszone grzyby, pomidory... i to był sukces :)

Składniki:
400 g kapusty kiszonej
1/2 główki białej kapusty - poszatkowanej
300 g udźca z indyka bez skóry
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyki koncentratu pomidorowego
2 łyżki suszonych grzybów
Przyprawy:
sól, pieprz, papryka ostra, majeranek (2 łyżeczki), ziele angielskie (3 szt.), liście laurowe (2 szt.)

Indyk kroimy i marynujemy w soli, pieprzu, papryce oraz majeranku. Wstawiamy do lodówki a w tym czasie obie kapusty obgotowujemy w osobnych garnkach tak przez około 10-15 minut. Na patelni smażymy indyka, przerzucamy do garnka. Następnie na tej samej patelni przesmażamy czosnek z cebulą - przerzucamy do indyka. Obie kapusty odcedzamy i wkładamy mięsa. Grzyby zalewany wrzątkiem i po około 5 minutach przelewamy do garnka. Wrzucamy wszystkie przyprawy i dusimy około 3 godzin.  Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy kolejne 2-3 godziny. Ja rozłożyłam sobie gotowanie bigosu na 2 dni - taka jest prawda im dłużej dusimy tym jest lepszy.
Pamiętajcie aby dusić bigos na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Jakbyście zauważyły że zaczyna się przypalać - podlejcie odrobiną wody - i już.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)