sobota, 19 października 2013

Krem z kalafiora z dodatkiem świeżej bazylii

Fantastyczny pomysł na pożywną, gorącą kolację. Pomyślicie - same warzywa... nikt się tym nie naje... BŁĄD! Kalafior jest bardzo delikatnym warzywem, dlatego pokręciłam tutaj jego smak, czerwoną cebulą, czosnkiem oraz świeżą bazylią.

Składniki:
1/2 główki kalafiora
1 cebula czerwona nieduża
2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
500 ml bulionu
sól i pieprz do smaku (najlepiej świeżo zmielone)
jogurt naturalny do dekoracji

Bulion gotujemy, wrzucamy różyczki kalafiora, cebulę i czosnek. Gotujemy około 20 minut - cały kalafior powinien rozpadać się całkowicie po tym czasie. Wrzucamy kilka listków bazylii (ja dałam 5). Wszystko miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy jogurtem i listkiem bazylii.
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)