sobota, 19 października 2013

Pierś z indyka duszona w pieczarkowym sosie

A teraz przed nami danie obiadowe... Pełno zdrowego białka. Podstawa to zamarynować mięso. Kawałki piersi z indyka marynujemy w oleju, soli, pieprzu i majeranku... Połączenie niecodzienne ale do grzybów - idealne. Majeranek pomaga w trawieniu, więc warto jest dodawać do kapusty, grzybów czy fasoli. 

Składniki (2 porcje obiadowe):
300 g filetu z indyka
200 g pieczarek
1 cebula
250 ml bulionu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielone)
2 łyżki oleju + 1/2 łyżeczki
pietruszka do dekoracji
Filet z indyka kroimy na kawałki (ja podzieliłam na 6 części). Do 1/2 łyżeczki oleju dodajemy majeranek, pieprz i sól. Zalewamy tą marynatą mięso i odstawiamy najlepiej na godzinę do lodówki. Mięso powinno być w zamkniętym pojemniku lub owinięte folią spożywczą. 
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w paseczki, gdy cebula się zeszkli wrzucamy drobno posiekamy czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy 5 minut. W tym czasie na drugiej patelni smażymy indyka na złoty kolor z obu stron. Pieczarki zalewamy bulionem, wkładamy podsmażonego indyka i dusimy 30 minut. W tym czasie sos powinien się zredukować. Jeśli przed upływem 30 minut cały sos wyparuje, podlejcie troszkę wodą. Danie gotowe do spożycia. 
Do tego dania idealnie pasuje ryż ugotowany na sypko. Jeśli nie zwracasz uwagi na kalorię a podoba Ci się ten przepis - dodaj odrobinę słodkiej śmietanki, będzie jeszcze smaczniejsze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)