Odkąd
wróciłam z wakacji (tj. sierpień) nie zdarzyło mi się jeszcze kupić chleba w
piekarni. Przekonałam się, że pieczenie domowego chleba nie jest takie
straszne. I dlatego teraz przedstawiam Wam dość szybką wersję na prosty domowy
chlebek. Jest on z mąki pszennej jednak jego wartość odżywczą podkręca ogrom
zakwasu – oczywiście żytniego z mąki pełnoziarnistej.
Składniki:
1000 g mąki pszennej typ 650
520 g ciepłej wody
20 g cukru
30 g soli
Zakwas rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę,
cukier i sól. Całość wyrabiamy – 12 minut ręcznie, 8 minut mikserem. Odstawiamy
na 2 godziny, jednakże pamiętając aby co 45 minut składać ciasto przez około 15
sekund. Jest to bardzo istotny proces, gdyż powoduje on napowietrzenie chleba i
dzięki temu w chlebie pojawiają się charakterystyczne dziury.
Po dwóch godzinach formułujemy bochenki i
przekładamy do foremek/koszy do wyrastania na 2 godziny. W tym czasie chleb
powinien wyraźnie podwoić swoją objętość, jeśli jednak macie młody zakwas może
to potrwać dłużej nawet do 6 godzin.
Wyrośnięte bochenki szybko nacinamy,
skraplamy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190°C
Pieczemy 50 minut, jednak 15 minut przed
końcem pieczenia warto wyjąć chleb z foremek aby był jeszcze bardziej
chrupiący. Jeśli nie używacie foremek tylko korzystaliście z koszy do
wyrastania ten proces powijacie.
UWAGA: warto jest w momencie wkładania chleba
do piekarnika spryskać piekarnik wodą – dzięki temu skórka będzie złocista i
mega chrupiąca J
Smacznego.
piętkę poproszę:) posmaruję masełkiem i zjem... Piękny Twój chlebek! muszę spróbować zrobić wg Twojego przepisu, bo zazwyczaj piekę żytnie na zakwasie:)
OdpowiedzUsuńMam bardzo dobry przepis a zytni razowy - jesli masz o hote wyprobuj bk warto ;)
Usuńchętnie, właśnie podziwiam Twoje zdolności piekarnicze... bułki na zakwasie też mnie kuszą:)
UsuńTwój chleb mnie kusi. Kilka lat temu temu piekłam chleby na zakwasie. Ale mi zakwas "przepadł" i tak się skończyło. Muszę znów zrobić. Najpierw wyhoduję zakwas :)
OdpowiedzUsuńTez mialam wiele potkniec z zakwasem. Teraz juz wspolpracujemy ze soba bardzo wiec chlebki rosna mi tak szybko jakbym drozdze dodawala ;)
UsuńBardzo ładny chlebek, taki to można sam zajadać.
OdpowiedzUsuńŚwietny chlebek :-) ja też piekę swój, już nie kupuje w sklepie :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńSuper chlebek :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek i na pewno znacznie lepszy niż kupny :)
OdpowiedzUsuńJednak co własne pieczywo, to własne! Ja kiedyś piekłam chlebek żytni na zakwasie. Muszę powrócić do tego pieczenia :-) Twój wygląda pięknie :-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :>
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebuś na zakwasie...dążę do tego,by wreszcie taki upiec:)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek :)
OdpowiedzUsuńDomowy chleb jest najlepszy! Ja piekę od blisko roku, głównie pszenno- żytni na zakwasie. Chociaż wiemy co jemy (;
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie http://kuchniapszczoly.blogspot.com/