niedziela, 8 grudnia 2013

Chili con carne


Ostre meksykańskie danie idealnie się sprawdza jako gorące danie na liczną imprezkę. Chili con carne przygotowujemy wcześniej, jedynie na świeżo fajnie jest zrobić tortille.

Składniki na Chili con carne:
600 g mięsa mielonego wieprzowego
2 czerwone papryki
1 duża cebula
oliwa i 1 łyżka masła do smażenia
250 g fasoli czerwonej z puszki
300 ml bulionu 
300 ml przecieru pomidorowego
garść świeżych ziół (oregano, tymianek)
8 ząbków czosnku
3 łyżeczki kminku
5 ziaren pieprzu czarnego
po 2 łyżeczki soli morskiej, chili oraz papryki słodkiej

Czosnek drobno posiekaj, rozetrzyj z solą i pozostałymi suchymi przyprawami na pastę. Paprykę pokrój w paski a cebulę w pół księżycę. Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło, smaż na patelni z pasta przyprawową. Gdy mięso stanie się szare dodajemy odcedzona fasolę, cebulę oraz paprykę. Całość zalej bulionem i przecierem. Duś 2 godziny na wolnym ogniu.


Do powyższego dania idealne są domowo przygotowane tortille, oto przepis:
170 g mąki pszennej
170 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody
50 g masła 
200 ml wrzącej wody
Do miski wsyp obie rodzaje mąki, sól, sodę i wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i wodę, szybko wyrabiaj (np robotem kuchennym) aż składniki się połączą. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie wyrabiaj ręcznie aż będzie elastyczne. Zawiń je w folie spożywczą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odrywaj kawałki ciasta wielkośc orzecha właskiego, wałkuj, na średnicę około 12 cm. piecz na dobrze rozgrzanej suchej patelni po 1 minucie z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)