niedziela, 15 grudnia 2013

Żeberka w sosie miodowo pomidorowym



To danie podbiło całkowicie moje podniebienie. Połączenie mięsa ze słodkim miodem to był strzał w dziesiątkę. Zamiast żeberek można wykorzystać łopatkę czy też szynkę - również powinno być pyszne.

Składniki:
1/2 kg żeberek
1 liśc laurowy
1 ziele angielskie
2 ziarenka czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
łyżka oleju
1 cebula
2 łyżki miodu
1/2 opakowania ketchupu łagodnego
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku

Żeberka wkładamy do zimnej, dodajemy liść laurowy, ziele zngielskie, ziarenka pieprzu oraz 1/2 łyżki soli. Gotujemy 20 minut. Mięso wyjmujemy i studzimy. Wywar jest bardzo aromatyczny więć śmiało można go wykorzystać do zalewajki, kapuśniaku czy barszczu :)

Teraz czas na przygotowanie marynaty. Cebulę trzeba zeszklić na oleju. W misce mieszamy miód, ketchup, cebulę i przyprawy. Dodajemy przestudzone żeberka i wkłądamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.



Przepis na pieczone ziemniaczki:
Ziemniaki pokrojone na talarki wrzucamy do gotującej się wody, solimy. Gdy woda się zagotuje czekamy 5 minut, wyjmujemy i przyprawiamy: ziołami prowansalskimi, świeżym oregano i majerankiem, jarzynką i papryką słodką. Wstawiamy do piekarnika 30 minut przed końcem pieczenia się żeberek. 
I obiad gotowy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)