niedziela, 15 grudnia 2013

Amerykańskie donaty


Piekłam je na parapetówkę firmową. Robiłam z lukrem kolorowym oraz z czekoladą ale te z czekolada pobiły wszystko! Także nie zastanawiaj się nad polewą - najlepiej rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i już. A co do donatów... mniam. Nie spróbujesz nie zobaczysz :) Przepis pochodzi z gazety "Moje smaki życia", którą można kupić w Biedronce. Strasznie polecam bo mają super kulinarne pomysły i porady!

Składniki:
40 g drożdży
500 g mąki
1 szkol ciepłego mleka
4 łyżki ciepłej wody
2 łyżki masła
3 żółtka
60 g cukru
szczypta soli
olej do smażenia
lukier/czekolada do dekoracji

Drożdże wymieszaj z łyżką mleka i mąki, odstaw na kilka minut do wyrośnięcia. Przykryj oczywiście ściereczką i pamiętaj aby w pomieszczeniu było ciepło. Wszystkie skałdniki wrzuć do robota kuchennego i wymieszaj (można również ciasto wyrobić ręcznie) i odstaw do wyrośnięcia. Trwa to około 1-2h. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj na grubość około jednego centymetra, szklanką wycinaj większe kółka a mniejszy otwór kieliszkiem. Odstaw ponownie na kilka minut do wyrośnięcia. Smaż na oleju z obu stron po kilka minut. Usmażone donaty wyłóż na ręczniki papierowe aby ociekły z nadmiary tłuszczu. Wystarczy przyzdobić i gotowe :)

Sposób na kolorowy lukier? Możesz co prawda użyc barwnika spożycznego, ale podobny efekt da syrop do wody. Możesz tworzyć różne kolory lukrów: niebieski, pomarańczowy, różowy.

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)