niedziela, 8 grudnia 2013

Wieprzowina duszona z pieczarkami


Składniki:
400 g mięsa wieprzowego (szynka bądź łopatka)
300 g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka majeranku 
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
olej
3 łyżki śmietany
1/2 litra bulionu

Mięso wieprzowe kroimy na plastry, posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy na 10 minut. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, zdejmujemy z ognia. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem i gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy dalej 5 minut. Następnie dorzucamy podsmażone mięso,  wszystkie przyprawy, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości - około godziny. Na koniec zabielamy śmietaną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)