niedziela, 15 grudnia 2013

Chrupiące kanapeczki


Kolejna przekąska jaką w ostatnim czasie udało mi się wymyślić. Miały być bliny a wyszły malutkie placuszki ziemniaczane - i myślę że na korzyść :)

Najpierw zajmiemy się plackami ziemniaczanymi:
1/2 kg ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki przennej
1 średnia cebula
jarzynka, pierprz

Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, odcedzamy. Im więcej wody ucieknie tym lepiej - łatwiej się potem ta malutkie placuszki smaży. Do odcedzonej masy ziemniaczanej dodajemy jajko, mąkę i przypraw wg uznania. Ważne jest aby masa była słona - wtedy placuszki mają wyrazisty smak.
I co dalej? Dajecie to na co tylko macie ochotę. U mnie placuszki były z serkiem twarogowym o smaku naturalnym, z wędzonym łososiem w plastrach, oliwkami. Śmiało można zrobić je z pastą jajeczną czy rybną :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)