niedziela, 15 grudnia 2013

Ciasto czekoladowe - najlepsze



Ciasto czekoladowe... powiem Wam że strasznie długo szukałam przepisu na takie ciasto, które jest chrupiące ale zarazem mokre w środku. I udało się. Wynalazłam je w biedronkowych "Smakach życia". Także jak znajdziecie wolną chwilę i postanowicie spędzić ją w kuchni - naprawdę polecam zrobić to ciasto - nie pożałujecie. Roboty mało a efekt - genialny :)

Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 kostka masła
niepełna szklanka cukru
3 jajka
2 czubate łyżki mąki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, tzn. żaroodporne naczynie położyć na garnek z gotującą się wodą, do naczynia wrzucić pokruszoną czekoladę oraz masło. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą odstawić naczynie do wystygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać przestudzoną czekoladę. Na końcu dodać mąkę z cynamonem i delikatnie wymieszać. Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej powstałą masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 min. Nie sprawdzaj ciasta patyczkiem, bo ono zawsze będzie go oblepiało - gdyż jest to ciasto wilgotne i zawsze będzie oblepiać patyczek. Smacznego !! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)