Dla osób które uwielbiają wszystko co
czekoladowe – przedstawiam przepis na rewelacyjne ciasteczka. Założę się, że
kto raz je przygotuje już o nich nie zapomni J Długo
pozostają świeże, można z czystym sercem przechowywać w szklanym słoiku –
gwarantuje długo nie poleżą J
Składniki:
130 g miękkiego masła
150 g brązowego cukru
40 g kakao
190 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
80 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
80 g białej czekolady
90 g rodzynek
Wszystkie 3 czekolady drobno
siekamy. Można również zetrzeć na tarce ale ostrzegam – zajmuje to zdecydowanie
więcej czasu.
Masło wrzucić do miski, dodać
jajko i brązowy cukier. Całość zmiksować na gładką masę. Następnie wsypać mąkę,
sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz kakao. Wyrobić ciasto mikserem na
małych obrotach. Dodać czekolady oraz rodzynki i delikatnie wymieszać. Masa
będzie dość gęsta.
Z powstałej masy lepimy kulki
wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Delikatnie kuleczki spłaszczamy.
Piec 8 minut w temperaturze 170˚C.
Studzić na kratce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)