Składniki:
200 g makaronu spaghetti
150 g boczku wędzonego
2 żółtka
½ szkl. śmietany
Sól/pieprz do smaku – najlepiej świeżo zmielone
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja
preferuje wersję al-dente.
Boczek kroimy w cienkie paseczki i smażymy na rozgrzanej
patelni. Nie używamy tłuszczu gdyż z boczku wytopi się wystarczająca ilość
tłuszczu.
Żółtka mieszamy ze śmietaną.
Ugotowany makaron przekładamy do podsmażonego boczku,
mieszamy i zalewamy sosem śmietanowym. Chwilkę dosłownie mieszamy aby makaron
cały został pokryty sosem – pamiętaj aby nie ściągać patelni z ognia. Danie
przekładamy na talerz.
Szybko i smacznie. Uwielbiam carbonarę ale staram się zajadać nią jak najrzadziej ;)
OdpowiedzUsuń