Przepis na
poniższy chlebek znalazłam na blogu Moje wypieki. Zainspirował mnie sposób jego
wykonania. Chlebek na drożdżach jednakże zaczyn przygotowujemy dzień przed
pieczeniem ciasta. Chlebek bardzo lekki, puszysty, smakiem i wyglądem przypominający
ciabatę. Przygotowywałam go już kilka razy i podaje przepis w lekko
zmodyfikowanej wersji niż oryginał. Dla mnie poniższa opcja wyszła
najsmaczniejsza.
Zaczyn:
455 g mąki pszennej
455
g letniej wody
12
g świeżych drożdży
Drożdże
rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do mąki i pozostałej wody.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12-16 godzin w szczelnie zamkniętym
pojemniku w temperaturze pokojowej. Jeśli zostawicie na dłużej – nic się nie
dzieje. Ja ostatnio przetrzymałam około 20 godzin i też chlebek wyszedł.
Ciasto właściwe:
Cały
zaczyn
455
g mąki pszennej
173
ml wody
18
g soli
3
g świeżych drożdży
Mąkę,
zaczyn i 150 ml wody mieszamy mikserem przez około 2 minuty. Pozostawiamy pod
przykryciem przez 30 minut w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuszczamy w
pozostałej wodzie. Po 30 minutach do ciasta dodajemy sól i drożdże, miksujemy.
Przykrywamy szczelnie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 70 minut pamiętając aby w 25
i 50 minucie przemieszać je delikatnie.
Z
powstałego ciasta uformować dwa bochenki, odstawić na 20 minut, ponacinać i wstawić
do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 40 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)