Danie to kojarzy mi się z Wigilią . Zajadamy
się wtedy kapustą przez całe święta… Ale tym razem miałam przed sobą nie lada
wyzwanie, gdyż musiałam przygotować kapustę którą mogłabym jeść będąc na
diecie.. No i zadanie wykonałam na wysokim poziomie – skosztujcie – warto
zrobić taką kapustę częściej niż 1 raz w roku J
Składniki:
1 główka białej kapusty (mała)
½ szkl. grochu łuskanego
garść suszonych grzybów
jarzynka, sól, pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy, przekładamy
do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na pół twardo.
Groch płukamy dokładnie, zalewamy
2 szkl. wody, dosypujemy ½ łyżeczki soli i gotujemy około 30 minut – aż będzie
miękki. Nie odcedzamy. Sami zobaczycie, że część wody się wygotuje i pozostanie
sam gęsty groch.
Grzyby zalewamy wodą tak aby
wszystkie były przykryte.
Ugotowaną kapustę odcedzamy,
wrzucamy do garnka, dodajemy ugotowany groch i grzyby wraz z wodą. Doprawiamy jarzynką,
solą, pieprzem. Dusimy około 15 minut do przegryzienia się składników.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)