środa, 22 stycznia 2014

Domowe chickenburgery


Macie czasem smak na fast food? Najlepiej będzie jeśli przygotujecie go sobie sami w domu. Możecie robić hamburgery, chickenburgery nawet i fishburgery – wystarczy tylko upiec bułeczki bądź kupić, przygotować mięso/rybę, porcję warzyw, sos i zdrowszą wersję Fast food mamy gotową J

Składniki:
4 bułki do hamburgerów
1 pojedyncza pierś z kurczaka
4 plasterki sera żółtego
Sól/pieprz

Dodatkowo:
1 jajko
Odrobina bułki tartej
Ulubione warzywa: u mnie: sałata, ogórek, pomidor

Sos:
Jogurt grecki + koperek + ząbek czosnku
Majonez + ketchup
Wybieracie tą opcję którą bardziej lubicie J

Mięso kroimy na 4 kotlety, delikatnie ubijamy i przyprawiamy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki zawinięte w folię. Gotowe mięso panierujemy w jajku i bułce i smażymy na niewielkiej ilości oleju.

W tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową aby podpiec bułeczki. Jeśli nie macie grillowej patelni użyjcie piekarnika. Bułki wstawcie na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 150°C funkcja termo obieg z grillem.
Na dolną część bułki dajemy odrobinkę sosu, sałatę, ser, kurczak, ulubione warzywa, sos, górna część bułki.


SmacznegoJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)