Cóż tu dużo mówić – zapiekanki makaronowe
mają to do siebie, że są bardzo szybkie w przygotowaniu. Drugi atut tego dania
jest taki, że odgrzewane smakują czasami lepiej niż świeżo wyciągnięte z
piekarnika. Dlatego zachęcam zrobić zawsze więcej tego typu zapiekanki bo na
pewno się nie zmarnuje. Do tej pory przygotowywałam albo zapiekanki z sosem
pomidorowym albo z beszamelem. Jakoś nigdy do głowy nie przyszło mi że można by
tak to połączyć w jedno ciekawe danie – spróbujcie sami Wam też powinno
posmakować.
Składniki:
250 g makaronu cavatappi
300 g mięsa mielonego wieprzowego
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
600 ml przecieru pomidorowego
250 g makaronu cavatappi
300 g mięsa mielonego wieprzowego
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
600 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, papryka
sól, pieprz, papryka
Mięso mielone marynujemy około 30 minut
w soli, pieprzu i papryce.
Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Na
dość dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Delikatnie
podsmażamy i dodajemy mięso. Mieszamy bardzo intensywnie aby mięso mielone
podzieliło się na drobniutkie kawałeczki. Smażymy około 5 minut po czym wlewamy
przecier pomidorowy i smażymy jeszcze około 5 minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al-dente.
Ważne jest aby był lekko twardawy gdyż w trakcie zapiekania będzie miał
możliwość wchłonąć większą ilość sosu.
Sos beszamelowy:
38 g masła
38 g mąki
400 ml mleka
sól, pieprz
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g sera żółtego
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie trzepaczką. Masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy stopniowo małymi porcjami zimne mleko i mieszamy trzepaczką. Gdy sos zgęstnieje dodajemy przyprawy, mieszamy i ściągamy z ognia.
Na naczynie
żaroodporne wykładamy 3 łyżki sosu beszamelowego, następnie cały makaron,
ponownie 3 łyżki sosu beszamelowego. Następnie wykładamy całe mięso mielone
razem sosem pomidorowym i resztę
beszamelu. Posypujemy żółtym serem.
Zapiekamy w
piekarniku (bez przykrycia) 15 minut w temperaturze 200°C funkcja termo obieg.
Smacznego
Przepyszne, spróbowała od razu i już mam ochotę zrobić ją ponownie. ;)
OdpowiedzUsuń