Przedstawiam Wam kolejny przepis na słodki
deser z dodatkiem warzyw. Ponownie królem parkietu jest marchewka. Dodanie jej
do mufinek powoduje, że stają się one wilgotne – a przy tym równie smacznie.
Składniki:
1,5 szkl. mąki
pszennej
½ łyżeczki sody
1 ½ łyżeczki proszku
do pieczenia
3 jajka
¾ szkl. oleju
¾ szkl. cukru
2 szkl. drobno
starte marchewki
szczypta soli
½ łyżeczki przyprawy
do piernika
Jajka ubijamy z
cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy olej oraz lekko odciśniętą z soku
marchewkę.
W drugiej misce mieszamy
mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy
Suche składniki
wsypujemy do masy jajeczno-marchewkowej i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy
do foremek na muf finki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180˚C i pieczemy
30 minut.
Studzimy i zajadamy
się pysznymi muffinkami J
Wypieki z marchewki są świetne! My często dodajemy jeszcze tak samo starte jabłko, idealnie się komponują ;)
OdpowiedzUsuń