Biała kapusta, pomidory, indyk – dla mnie te składniki
idealnie pasowały na kapuśniak. Mocno pożywna zupa idealna na obiad czy kolację J Fajne jest
w niej to że przygotujesz ją sobie dzień wcześniej, wracasz zmęczona po pracy i
czeka na Ciebie w lodówce szybciutki obiad. Zapraszam więc do zapoznania się z
przepisem.
Składniki na pulpety:
200 g mięsa mielonego z indyka
(zmiel sam-nie kupuj gotowców)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
½ białka
sól, pieprz, kminek
1 łyżka oliwy
Mięso
marynujemy w przyprawach razem z przeciśniętym czosnkiem –wkładamy do lodówki
tak minimum 30 minut. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy
na oliwie. Do mięsa dodajemy białko, cebulę i formułujemy klopsiki. Najlepiej
mieć mokre ręce – wtedy klopsiki łatwiej jest zrobić. Rozgrzewamy patelnie
teflonową, można ją delikatnie spryskać tłuszczem – ale wcale nie trzeba – i smażymy
na złoty kolor nasze pulpety.
Składniki na kapuśniak:
1 litr bulionu (warzywny, mięsny –
jaki lubicie)
¼ główki kapusty
1 marchew mała
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól/pieprz/kminek – do smaku
Bulion
podgrzewamy. Marchew należy obrać i pokroić w talarki. Wrzucamy do bulionu –
niech się tam nam spokojnie gotuje. Kapustę szatkujemy na cieniutkie długie
paski i wrzucamy do bulionu. Gdy wywar z warzywami zaczynam nam się gotować
wrzucamy podsmażone klopsiki i gotujemy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka
– trwało to z 20 minut. Na sam koniec doprawiamy do smaku.
Moja rada – nie żałujcie kminku –
kapusta jest ciężkostrawna więc jest on zbawieniem dla żołądka J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moicb postów ;)
Każdego kto coś napisze obserwuje i również chetnie komentuje kazdy nowy wpis ;)